JellyPages.com

Friday, October 2, 2015

Selamat Pengantin Baru Mak Ngah aka Edon.

Assalamualaikum. Lama xupdate blog hampir 7bulan. Bila kemalasan dah menghantui diri memang macam nilah jadinya. Takde ape yg nak share sekadar berkongsi Majlis Kahwin kakak mommy 29/8/15 & 30/8/15 haritu. Alhamdulillah finally angah kawin dah. Mommy kawin dulu dari dia kira I ni langkah bendol la kan. Hehe jodoh sampai awai jadi I kawin dulu.

Hari Jumaat 29/8/15 pukul 11pagi angah selamat jadi isteri yg sah kepada abang ipaq Efdal. Alhamdulillah majlis bernikah berjalan dengan elok cuma hantaran last minit siapkan terkena pula Wan Cik xsehat malam Khamis. Al maklum la hantaran nak buat fresh flower jadi kene buat lambat sikit tapi kesihatan x mengizinkan. Chef Midun & Ceh Mod beserta suami I bz kat dapoq sebab time hari nikah kami masak sendiri.

Nak share gambar sikit.

 Masa akad nikah. Dup dap dup dap je jantung tu kan. 

Kami tiga beradik. Mommy, angah & kak yong & abah. 😊

Abang ipaq kami yg sulong. Suami kak yong. Anak depa sume dah p mana2 tah tinggal Kina je. 

Mommy, angah, abah & en suami I yg sangat bz tolong di dapur. 

Tu la Chef Mod laki si Midun cousin I. Ketua chef hari nikah angah. Die memang ketua chef pon kat Harrods Klcc. Hehe. Midun pulak dulu ex chef kat Concorde Hotel. 

Alhamdulillah makan sume cukup & mommy berlari2 p depan & dapur bgtau pengantin dah siap so boleh siap2 setting. 

Anak kak yong Dalila & yg tengah botak tu cenonet Mommy Nuh Iffat. Dia xberapa sehat time wedding Angah ni. 

Apepon tahniah angah dah jadi isteri. Semoga bahagia sampai jannah & jadilah isteri yg soleh & sentiasa bertoleransi. Cepat2 dapat baby. Sekejap je suma dah kawin & bawa haluan sendiri moga kita tak lupa di mana bumi yg kita pijak & sentiasa x lupa org tua kita. 😊😘 

Wednesday, February 25, 2015

Makanan Nuh Setahun

Assalamualaikum. Dah lama x update blog. Bila penyakit M dah datang memang la malas nak mengupdate kan. Setelah mengumpulkan semangat nak menaip ni baru la mengupdate semula. 

Alhamdulillah Nuh da setahun. Makan pin semua nak. Pantang nampak mommy & baba makan die pon sebok nak jugak. So mommy kene masakkan utk Nuh jugak. 

Antara menu Nuh yg mommy masak: 
1. Nasi putih & sup antibiotik & telur dadar cheese 

Bahan : 
Utk telur - telur, cheese & habatus sauda & olive oil
Cara masak: pukul telur bersama cheese & habatus sauda. Panaskan olive oil & goreng. 

Nasi- masak nasi lembik sikit

Utk sup : bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih , buah pelaga, ikan bilis, bwg merah, bwg putih, halia, lada hitam, kentang, carrot, brokoli, mee suah, habatus sauda

Cara: tumis 4 rempah, masuk bahan tumbuk, naik bau masuk air. Masuk sayur semua. Masuk ikan bilis , lada hitam, habatus sauda & mee suah. Nak masin masuk garam sikit. Siap! 

2. Fried Pasta animal shape 


Bahan : pasta alphabet shape, olive oil, bwg putih, puree tomato (cili benggala, baby tomato blander) , carrot, saderi, habatus sauda, isi ayam, ikan bilis

Cara: 
Rebus pasta dlm air bercampur olive oil sikit. Dah lembut tapis. 
tumis bwg putih dgn olive oil, masuk puree tomato, isi ayam & ikan bilis. Masuk semua sayur & habatus sauda. Masuk pasta gaul2 & dah siap! Paritkan cheese time nak makan. Nyam nyam! 

3. Nasi goreng telur 


Bahan: nasi putih, beg putih, cili benggala, sayur ape2 saja. Mommy pakai kacang buncis. Ikan bilis, telur, olive oil, garam sikit. 

Cara : panaskan olive oil & tumis bwg putih. Masukkan puree cili benggala, ikan bilis sampai garing. Pecahkan telur & masukkan sayur. Kacau sampai telur hancur masukkan nasi putih kacau sampai sebati. Dah boleh makan! 

Namti mommy bolehlah cuba buat. Ada few resipi yg mommy buat tapi xsempat share. Lain kali mommy tulis lagi ye. Bye!

Tuesday, January 13, 2015

Birthday Nuh Iffat

Alhamdulillah anak mommy & baba da setahun 10/1/2015 , Sabtu lepas baru2 ni. Mulanya tak planning pon nak buat birthday party kat Nuh sebab gaji mommy & baba lambat lagi. Huhu. 

Ditambah pulak baba baru je excident aritu kat Kluang bersama dgn pak&mak mentua aku. Habis bontot kete kemek & alhamdulillah jugak org yg hentam tu nak setel guna insuran die. 

So jumaat petang baba da siap keje & balik KL sebab baba kata jom celebrate beday Nuh!! Mommy ape lagi! Excited sgt la!! Hehe.. Xbuat besar2 pon simple je.

So malam jumaat mommy,wancik & mak tin & Nuh jugak p NSK beli barang. Kalau ikut hati semua parents nak buat yg terbaik utk birthday party anak kan. Tapi kene jugak ikut kemampuan kita. 

Sekurang kurangnya kita mampu jugak bagi memory utk dia bila besar nanti. Lagipun baru setahun jadi xbape paham apa itu birthday party. 😊

So mommy just beli brg utk goodies & makanan yg nak dijamu. Alhamdulillah  kebetulan rezeki Nuh. Mommy & baba xcukup bajet tapi kalau Allah nak tolong & ada rezeki tu pastu ada. 

Wan cu buat nasi minyak lauk ayam masak merah, daging masak Itam, acar. Kebetulan Ada Jiran dari kampung nak datang ziarah. Mak tok masak pulut kuning & putih & laksa jugak. Wan cik masakkan mee goreng. Mak tin buatkan sandwich. Cuma tambah buah, nugget, sosej & fries. Kuih Mak long anim ada buat sikit.

Mommy & baba sempat jemput saudara terdekat je & kawan2 taska Nuh. Buat kat taska Nuh @ umah tok wan sebab taska yg Nuh duduk ni taska di rumah UmmuHani. 😊

Hari sabtu pagi mommy, baba & mak tin baru nak cari kek. Xsempat nak tempah pon sebab last minute planning kan. So majlis start pukul 3.30pm.

              Birthday boy Nuh Iffat 😊


 
 Candy booth & goodies utk kawan2 Nuh ☺️

             Rezeki makanan aritu 

Kek Ada tiga sebab sambut 3 orang sekali. Wan cik, Nuh & acu Oleen. 😃

            Yay!! Happy birthday!!





Mommy & baba doakan Nuh jadi anak yang baik & taat pada Allah & mommy baba & semua orang. Mudahan awak tak tinggi diri, sehat,panjang umur, sentiasa murah rezeki,dikurnia hati & akal yang terang. Mudahan awak sentiasa dilindungi Allah & disayangi disenangi oleh semua orang. Terima kasih Allah kerana izinkan kami menjaga amanah ini & Mudahan kami tak kenal erti penat & jemu utk melayan & didiknya. Kuatkan & tabahkan hati kami. Amin. 

Lots of love *gyra* 😊😘😍👪🎊🎈🎉🎁💝











Tuesday, January 6, 2015

Oh My Prada! Mak & Pak Mertua Nak Datang Rumah!!

Assalamualaikum. Macam mana nak mula ni. Mak & pak mentua nak mai umah.  

Kepala dah pening ni xtau nak masak ape. Ok aku bukanlah di kalangan menantu yg pandai masak. Dah kawin baru aku belajar masak ok. Tak malu pon nak ngaku. Hahaha..

Bab kemas rumah memang dua kali tambah dari biasa la Kan. Habis bilik air sume kene sental, cadar tukar, dapur penuhkan barang2 masak. Dan yg paling penting pembantu peribadi rumah! Fabreze la!! Mesti kene spray taw! Kasi umah bau wangi & tenang je..mmg btl sama macam iklan fabreze kat dlm tv tu Kan..hahaha

Sebenarnya ni baru kali kedua drg dtg. Usia perkahwinan aku baru setahun 10bulan..memang tak hebat la bab memasak tapi bab kemas umah alhamduliah aku lulus!

Ok jom straight to the point. Senang cita korang tak payah la tunjuk hebat sangat memasak ni. Kalau korang hebat silakan lah...aku masak yg mana tau je. 

Time mula depa datang aritu aku masak:
Khamis malam - sup ayam & udang masak sos pedas.

Jumaat pagi- nasi lemak 
Tengah hari - asam pedas , ayam goreng tepung & sayur sawi. 
Malam - makan lua sebab cari barang (wiwiwiw)

Sabtu pagi - mee goreng 
Tengah hari - mkn kenduri 

Pastu kami p umah kakak ipaq aku..kat sana kak ipaq aku belikan nasi goreng & makan malam sebab dia sarat so xbape larat nak masak. Pak & mak mentua aku tido sana malam tu pasai nak main dengan cucu kat sana pulak. 

Tu time first time dtg la Kan. 
**************************************************
Yang kali kedua ni depa mai pon aku masak simple jugak. 

Jumaat malam - Tom yam, telur dadar, ayam goreng rempah.

Sabtu pagi - meehun goreng
Tengah hari - makan kenduri kat Bangi
Petang tu kami p umah kak ipaq jumpa depa. Kak ipaq masak Kuew tiaw Ladna & malam masak ikan cencaru Kari.

Ahad pagi- beli roti canai (mihmih)
Tengah hari - ikan bawal 3 rasa, telur dadar
Yang ni je aku sempat masak & ambik gambar..haha..
Petang - p jenjalan kat IOI Mall Putrajaya & malam makan kat lua. 

Haha..simple je kan aku masak sebab banyak kua p jenjalan. Korang buat la cm aku..menantu malas ni tapi xla kejam sampai xmasak. At least depa taw aku boleh  je masak cuma tak hebat macam master chef la. Yg penting lepas masak & depa ke yang. :)

Ni gambar kami hang out aritu.




So korang doa mudahan xketaq lutut naaaa..overall presentation aku memuaskan. Haha..ni Dari penilaian en suami aku sendiri..

Jangan jemu ye pak & mak mentua mai umah...hehe. Ok. Bye.


Xoxo
*gyra*


















Saturday, January 3, 2015

Resipi Nuh 11bulan

Selamat hujung minggu semua. Dah lama xshare resipi baby kat blog ni. Sejak dua menjak ni Nuh da makin membesar & lasak so kene betul2 atention kat die je. Sume bnda die nak try.
Alhamdulillah 11bulan Nuh da blh berdiri jatuh, berdiri tegap, merangkak, duduk, ta teh berpegang, ta teh berpaut cuma.........Nuh xtumbuh gigi lagi! Baru baru ni ada nampak gigi bawah baru nak naik. Hehe. Sukanye.
Nuh agak lambat sikit kot dr baby lain. Walau macam mana pon aku tetap berbangga dgn anak aku. Tak semua baby sama pembesarannya & tolonglah jangan bandingkan anak awak & anak saya. Alergik betul aku kl dgr benda alah tu. Menyampah!
Ok! Straight to the point aku nk share buat mee suah. Mee ni sangat lembut & sesuai dimakan utk baby yg da ada gigi dan xda gigi jugak!

1. Mee suah goreng


Bahan yg perlu ada: 
Mee suah, bwg merah & putih, ikan bilis, sayur (aku pki carrot,brokoli,bunga kobis) tomato baby, daun bawang, olive oil, air
Cara: 
1. Rendam mee suah atau basuh. Mmg kale air akan putih. Jangan pulak korg bsh sampai air tu bersih. Basuh 2kali cmtu sbb nt die lmbut sgt.
2.Tumbuk ikan bilis & bawang sekali pastu tumis dgn olive
3. Masukkan tomato baby, sayur & kacau
4. Masuk mee suah td dan golek2.
Siap! Kalau korang nak letak ayam ke udang ke pon jugak. Lg sedap! 

2. Mee suah sup sayur
Bahan: sama je macam atas cuma tambah 4rempah sahabat baik tu (klt kyu mns, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Cara : 
1. Tumis rempah ni dulu
2. Masuk bwg & ikan bilis tadi
3. Masuk sayur & ayam if ada
4. Masuk mee suah
Siap! Rasa macam makan meehun sup. Sedap! 

Selamat mencuba!

Xoxo
*gyra*

Thursday, January 1, 2015

Selamat Tahun Baru & Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum. Lamanya x update blog. Dah behabuk dah. Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bernafas di bumiMu Ya Allah. Terima kasih atas segala nikmat & ujian yg telah Kau aturkan utk kami semua. Terima kasih juga kerana Kau kurniakan kami kesabaran yg tinggi & tabah dalam harungi hari hari kami.

Semoga Kau terima segala amalan kami pada tahun yg lepas Ya Allah. Semoga kami sentiasa belajar dari setiap apa yg berlaku. Bermacam musibah yg menimpa negara kami tapi Kau tetap kuatkan hati kami semua & kami semua belajar utk menerima. Semoga kami sentiasa redha & terima qadak dan qadarMu.

Selamat tinggal 2014 yg menyimpan semua detik manis dan pahit dlm titipan hidup. Dan Selamat Datang 2015 semoga kami semua menjadi insan yg lebih bertakwa, bersyukur, tak alpa pada Kau Ya Allah, tak bongkak & tak takbur.

Berilah kami kesempatan utk terus bersujud & berkhidmat di bumi Ya Allah. Semoga segalanya di bawah barakahMu & dilindungi olehMu. Tetapkan iman kami, bukakan hati kami agar terus istiqamah & berubah baik.

Aku doakan kalian semua sentiasa dirahmati Allah. Sentiasalah bersyukur dgn setiap apa yg ada jgn sering merungut malah kirimkanlah resahan hati itu kepadaNya semoga Dia perkenankan & dibalas dgn ketenangan kepada kita semua. Peringatan utk diriku jua. Syukur syukur dan syukur. Amin

*gyra*

Saturday, September 27, 2014

Nasi Ayam Penyet

Sape suka ayam penyet angkat tangan! Hehe..en suami mommy sangat la suka makan makanan ni. Sejak balik dr Sarawak & makan lalapan lebih kurang mcm ayam penyet lagi la die menggila nak makan.

Pastu dok mintak kat mommy buat la ayam penyet. Da banyak kali mintak. Tapi mommy xtau resipi nak buat. En suami kata asalkan sambal sedap je da kira lepas la tu.

Sebab en suami yg teringin sangat so mommy belajar jugak la dr mahaguru terhebat kat instagram! Ada kawan yg kt ig suka masak & kebetulan dorg letak sekali bahan & cara masak so mommy ikut la. Tapi ada jugak yg xlengkap ajarannya. Maka dengan itu mommy membegar sendiri!

Hasilnya alhamdulillah jadi! Meh intai resipi jom!

Ni gambar hasilnya..kene snap kat ig sebab dlm ph da buang gmbrnye..hehe

Ok jom nk ajar buat. Meh tengok meh!  
Bahan : 
1. Utk ayam - ayam, kunyit, garam, (serai, cili kering, bwg putih, halia, bwg merah,-kisar) , ketumbar, jintan putih+hitam-tumbuk. Da siap sume ni satukan dlm bekas golek2 ngn ayam & perap. 
2. Sambal penyet - cili masak 3, cili padi 1, belacan, bwg merah,bwg putih, tomato kecik 11biji, gula melaka tp mommy pakai gula putih je. Sume bland jer.Tomato besar pn boleh. 
3. Sup - bwg merah, bwg putih, halia, kentang
4 sekawan rempah. Bunga lawang,kayu mns,pelaga & ala lupa la bnda kecik itam tu. Korg pon tau kan. 

Cara masak:
1. Masak nasi putih macam biasa
2. Potong ulam spt kobis, timun, atau apa saja yg korg suka makan
3. Tempe & tahu boleh goreng guna rencah ayam td
4. Gorenga ayam yg perap td sampai garing
5. Buat sup. Tumis bwg semuanya, masuk ewmpah sekawan tgu sampai naik bau, masuk air, kentang, garam. Tunggu sampai kentang empuk. 
Siap! Senang kan! 

Meh buat weekend ni. Mahunya lepas ni makanan ni jadi siaran ulangan tiap bulan. Haha!!

En suami kata mabelos! Sedap bak ang! Alhamdulillah menjadi walaupun baru buat pertama kali. 

Hati ku girang gembira! Sapa nak buat cuba la. Mommy suka tulis kat blog sebab takut lupa resipi bila nak buat sekali lagi.mihmihmih..kantoi sudah! 

Selamat cuba semua! Bye! 

Friday, October 2, 2015

Selamat Pengantin Baru Mak Ngah aka Edon.

Assalamualaikum. Lama xupdate blog hampir 7bulan. Bila kemalasan dah menghantui diri memang macam nilah jadinya. Takde ape yg nak share sekadar berkongsi Majlis Kahwin kakak mommy 29/8/15 & 30/8/15 haritu. Alhamdulillah finally angah kawin dah. Mommy kawin dulu dari dia kira I ni langkah bendol la kan. Hehe jodoh sampai awai jadi I kawin dulu.

Hari Jumaat 29/8/15 pukul 11pagi angah selamat jadi isteri yg sah kepada abang ipaq Efdal. Alhamdulillah majlis bernikah berjalan dengan elok cuma hantaran last minit siapkan terkena pula Wan Cik xsehat malam Khamis. Al maklum la hantaran nak buat fresh flower jadi kene buat lambat sikit tapi kesihatan x mengizinkan. Chef Midun & Ceh Mod beserta suami I bz kat dapoq sebab time hari nikah kami masak sendiri.

Nak share gambar sikit.

 Masa akad nikah. Dup dap dup dap je jantung tu kan. 

Kami tiga beradik. Mommy, angah & kak yong & abah. 😊

Abang ipaq kami yg sulong. Suami kak yong. Anak depa sume dah p mana2 tah tinggal Kina je. 

Mommy, angah, abah & en suami I yg sangat bz tolong di dapur. 

Tu la Chef Mod laki si Midun cousin I. Ketua chef hari nikah angah. Die memang ketua chef pon kat Harrods Klcc. Hehe. Midun pulak dulu ex chef kat Concorde Hotel. 

Alhamdulillah makan sume cukup & mommy berlari2 p depan & dapur bgtau pengantin dah siap so boleh siap2 setting. 

Anak kak yong Dalila & yg tengah botak tu cenonet Mommy Nuh Iffat. Dia xberapa sehat time wedding Angah ni. 

Apepon tahniah angah dah jadi isteri. Semoga bahagia sampai jannah & jadilah isteri yg soleh & sentiasa bertoleransi. Cepat2 dapat baby. Sekejap je suma dah kawin & bawa haluan sendiri moga kita tak lupa di mana bumi yg kita pijak & sentiasa x lupa org tua kita. 😊😘 

Wednesday, February 25, 2015

Makanan Nuh Setahun

Assalamualaikum. Dah lama x update blog. Bila penyakit M dah datang memang la malas nak mengupdate kan. Setelah mengumpulkan semangat nak menaip ni baru la mengupdate semula. 

Alhamdulillah Nuh da setahun. Makan pin semua nak. Pantang nampak mommy & baba makan die pon sebok nak jugak. So mommy kene masakkan utk Nuh jugak. 

Antara menu Nuh yg mommy masak: 
1. Nasi putih & sup antibiotik & telur dadar cheese 

Bahan : 
Utk telur - telur, cheese & habatus sauda & olive oil
Cara masak: pukul telur bersama cheese & habatus sauda. Panaskan olive oil & goreng. 

Nasi- masak nasi lembik sikit

Utk sup : bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih , buah pelaga, ikan bilis, bwg merah, bwg putih, halia, lada hitam, kentang, carrot, brokoli, mee suah, habatus sauda

Cara: tumis 4 rempah, masuk bahan tumbuk, naik bau masuk air. Masuk sayur semua. Masuk ikan bilis , lada hitam, habatus sauda & mee suah. Nak masin masuk garam sikit. Siap! 

2. Fried Pasta animal shape 


Bahan : pasta alphabet shape, olive oil, bwg putih, puree tomato (cili benggala, baby tomato blander) , carrot, saderi, habatus sauda, isi ayam, ikan bilis

Cara: 
Rebus pasta dlm air bercampur olive oil sikit. Dah lembut tapis. 
tumis bwg putih dgn olive oil, masuk puree tomato, isi ayam & ikan bilis. Masuk semua sayur & habatus sauda. Masuk pasta gaul2 & dah siap! Paritkan cheese time nak makan. Nyam nyam! 

3. Nasi goreng telur 


Bahan: nasi putih, beg putih, cili benggala, sayur ape2 saja. Mommy pakai kacang buncis. Ikan bilis, telur, olive oil, garam sikit. 

Cara : panaskan olive oil & tumis bwg putih. Masukkan puree cili benggala, ikan bilis sampai garing. Pecahkan telur & masukkan sayur. Kacau sampai telur hancur masukkan nasi putih kacau sampai sebati. Dah boleh makan! 

Namti mommy bolehlah cuba buat. Ada few resipi yg mommy buat tapi xsempat share. Lain kali mommy tulis lagi ye. Bye!

Tuesday, January 13, 2015

Birthday Nuh Iffat

Alhamdulillah anak mommy & baba da setahun 10/1/2015 , Sabtu lepas baru2 ni. Mulanya tak planning pon nak buat birthday party kat Nuh sebab gaji mommy & baba lambat lagi. Huhu. 

Ditambah pulak baba baru je excident aritu kat Kluang bersama dgn pak&mak mentua aku. Habis bontot kete kemek & alhamdulillah jugak org yg hentam tu nak setel guna insuran die. 

So jumaat petang baba da siap keje & balik KL sebab baba kata jom celebrate beday Nuh!! Mommy ape lagi! Excited sgt la!! Hehe.. Xbuat besar2 pon simple je.

So malam jumaat mommy,wancik & mak tin & Nuh jugak p NSK beli barang. Kalau ikut hati semua parents nak buat yg terbaik utk birthday party anak kan. Tapi kene jugak ikut kemampuan kita. 

Sekurang kurangnya kita mampu jugak bagi memory utk dia bila besar nanti. Lagipun baru setahun jadi xbape paham apa itu birthday party. 😊

So mommy just beli brg utk goodies & makanan yg nak dijamu. Alhamdulillah  kebetulan rezeki Nuh. Mommy & baba xcukup bajet tapi kalau Allah nak tolong & ada rezeki tu pastu ada. 

Wan cu buat nasi minyak lauk ayam masak merah, daging masak Itam, acar. Kebetulan Ada Jiran dari kampung nak datang ziarah. Mak tok masak pulut kuning & putih & laksa jugak. Wan cik masakkan mee goreng. Mak tin buatkan sandwich. Cuma tambah buah, nugget, sosej & fries. Kuih Mak long anim ada buat sikit.

Mommy & baba sempat jemput saudara terdekat je & kawan2 taska Nuh. Buat kat taska Nuh @ umah tok wan sebab taska yg Nuh duduk ni taska di rumah UmmuHani. 😊

Hari sabtu pagi mommy, baba & mak tin baru nak cari kek. Xsempat nak tempah pon sebab last minute planning kan. So majlis start pukul 3.30pm.

              Birthday boy Nuh Iffat 😊


 
 Candy booth & goodies utk kawan2 Nuh ☺️

             Rezeki makanan aritu 

Kek Ada tiga sebab sambut 3 orang sekali. Wan cik, Nuh & acu Oleen. 😃

            Yay!! Happy birthday!!





Mommy & baba doakan Nuh jadi anak yang baik & taat pada Allah & mommy baba & semua orang. Mudahan awak tak tinggi diri, sehat,panjang umur, sentiasa murah rezeki,dikurnia hati & akal yang terang. Mudahan awak sentiasa dilindungi Allah & disayangi disenangi oleh semua orang. Terima kasih Allah kerana izinkan kami menjaga amanah ini & Mudahan kami tak kenal erti penat & jemu utk melayan & didiknya. Kuatkan & tabahkan hati kami. Amin. 

Lots of love *gyra* 😊😘😍👪🎊🎈🎉🎁💝











Tuesday, January 6, 2015

Oh My Prada! Mak & Pak Mertua Nak Datang Rumah!!

Assalamualaikum. Macam mana nak mula ni. Mak & pak mentua nak mai umah.  

Kepala dah pening ni xtau nak masak ape. Ok aku bukanlah di kalangan menantu yg pandai masak. Dah kawin baru aku belajar masak ok. Tak malu pon nak ngaku. Hahaha..

Bab kemas rumah memang dua kali tambah dari biasa la Kan. Habis bilik air sume kene sental, cadar tukar, dapur penuhkan barang2 masak. Dan yg paling penting pembantu peribadi rumah! Fabreze la!! Mesti kene spray taw! Kasi umah bau wangi & tenang je..mmg btl sama macam iklan fabreze kat dlm tv tu Kan..hahaha

Sebenarnya ni baru kali kedua drg dtg. Usia perkahwinan aku baru setahun 10bulan..memang tak hebat la bab memasak tapi bab kemas umah alhamduliah aku lulus!

Ok jom straight to the point. Senang cita korang tak payah la tunjuk hebat sangat memasak ni. Kalau korang hebat silakan lah...aku masak yg mana tau je. 

Time mula depa datang aritu aku masak:
Khamis malam - sup ayam & udang masak sos pedas.

Jumaat pagi- nasi lemak 
Tengah hari - asam pedas , ayam goreng tepung & sayur sawi. 
Malam - makan lua sebab cari barang (wiwiwiw)

Sabtu pagi - mee goreng 
Tengah hari - mkn kenduri 

Pastu kami p umah kakak ipaq aku..kat sana kak ipaq aku belikan nasi goreng & makan malam sebab dia sarat so xbape larat nak masak. Pak & mak mentua aku tido sana malam tu pasai nak main dengan cucu kat sana pulak. 

Tu time first time dtg la Kan. 
**************************************************
Yang kali kedua ni depa mai pon aku masak simple jugak. 

Jumaat malam - Tom yam, telur dadar, ayam goreng rempah.

Sabtu pagi - meehun goreng
Tengah hari - makan kenduri kat Bangi
Petang tu kami p umah kak ipaq jumpa depa. Kak ipaq masak Kuew tiaw Ladna & malam masak ikan cencaru Kari.

Ahad pagi- beli roti canai (mihmih)
Tengah hari - ikan bawal 3 rasa, telur dadar
Yang ni je aku sempat masak & ambik gambar..haha..
Petang - p jenjalan kat IOI Mall Putrajaya & malam makan kat lua. 

Haha..simple je kan aku masak sebab banyak kua p jenjalan. Korang buat la cm aku..menantu malas ni tapi xla kejam sampai xmasak. At least depa taw aku boleh  je masak cuma tak hebat macam master chef la. Yg penting lepas masak & depa ke yang. :)

Ni gambar kami hang out aritu.




So korang doa mudahan xketaq lutut naaaa..overall presentation aku memuaskan. Haha..ni Dari penilaian en suami aku sendiri..

Jangan jemu ye pak & mak mentua mai umah...hehe. Ok. Bye.


Xoxo
*gyra*


















Saturday, January 3, 2015

Resipi Nuh 11bulan

Selamat hujung minggu semua. Dah lama xshare resipi baby kat blog ni. Sejak dua menjak ni Nuh da makin membesar & lasak so kene betul2 atention kat die je. Sume bnda die nak try.
Alhamdulillah 11bulan Nuh da blh berdiri jatuh, berdiri tegap, merangkak, duduk, ta teh berpegang, ta teh berpaut cuma.........Nuh xtumbuh gigi lagi! Baru baru ni ada nampak gigi bawah baru nak naik. Hehe. Sukanye.
Nuh agak lambat sikit kot dr baby lain. Walau macam mana pon aku tetap berbangga dgn anak aku. Tak semua baby sama pembesarannya & tolonglah jangan bandingkan anak awak & anak saya. Alergik betul aku kl dgr benda alah tu. Menyampah!
Ok! Straight to the point aku nk share buat mee suah. Mee ni sangat lembut & sesuai dimakan utk baby yg da ada gigi dan xda gigi jugak!

1. Mee suah goreng


Bahan yg perlu ada: 
Mee suah, bwg merah & putih, ikan bilis, sayur (aku pki carrot,brokoli,bunga kobis) tomato baby, daun bawang, olive oil, air
Cara: 
1. Rendam mee suah atau basuh. Mmg kale air akan putih. Jangan pulak korg bsh sampai air tu bersih. Basuh 2kali cmtu sbb nt die lmbut sgt.
2.Tumbuk ikan bilis & bawang sekali pastu tumis dgn olive
3. Masukkan tomato baby, sayur & kacau
4. Masuk mee suah td dan golek2.
Siap! Kalau korang nak letak ayam ke udang ke pon jugak. Lg sedap! 

2. Mee suah sup sayur
Bahan: sama je macam atas cuma tambah 4rempah sahabat baik tu (klt kyu mns, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Cara : 
1. Tumis rempah ni dulu
2. Masuk bwg & ikan bilis tadi
3. Masuk sayur & ayam if ada
4. Masuk mee suah
Siap! Rasa macam makan meehun sup. Sedap! 

Selamat mencuba!

Xoxo
*gyra*

Thursday, January 1, 2015

Selamat Tahun Baru & Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum. Lamanya x update blog. Dah behabuk dah. Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bernafas di bumiMu Ya Allah. Terima kasih atas segala nikmat & ujian yg telah Kau aturkan utk kami semua. Terima kasih juga kerana Kau kurniakan kami kesabaran yg tinggi & tabah dalam harungi hari hari kami.

Semoga Kau terima segala amalan kami pada tahun yg lepas Ya Allah. Semoga kami sentiasa belajar dari setiap apa yg berlaku. Bermacam musibah yg menimpa negara kami tapi Kau tetap kuatkan hati kami semua & kami semua belajar utk menerima. Semoga kami sentiasa redha & terima qadak dan qadarMu.

Selamat tinggal 2014 yg menyimpan semua detik manis dan pahit dlm titipan hidup. Dan Selamat Datang 2015 semoga kami semua menjadi insan yg lebih bertakwa, bersyukur, tak alpa pada Kau Ya Allah, tak bongkak & tak takbur.

Berilah kami kesempatan utk terus bersujud & berkhidmat di bumi Ya Allah. Semoga segalanya di bawah barakahMu & dilindungi olehMu. Tetapkan iman kami, bukakan hati kami agar terus istiqamah & berubah baik.

Aku doakan kalian semua sentiasa dirahmati Allah. Sentiasalah bersyukur dgn setiap apa yg ada jgn sering merungut malah kirimkanlah resahan hati itu kepadaNya semoga Dia perkenankan & dibalas dgn ketenangan kepada kita semua. Peringatan utk diriku jua. Syukur syukur dan syukur. Amin

*gyra*

Saturday, September 27, 2014

Nasi Ayam Penyet

Sape suka ayam penyet angkat tangan! Hehe..en suami mommy sangat la suka makan makanan ni. Sejak balik dr Sarawak & makan lalapan lebih kurang mcm ayam penyet lagi la die menggila nak makan.

Pastu dok mintak kat mommy buat la ayam penyet. Da banyak kali mintak. Tapi mommy xtau resipi nak buat. En suami kata asalkan sambal sedap je da kira lepas la tu.

Sebab en suami yg teringin sangat so mommy belajar jugak la dr mahaguru terhebat kat instagram! Ada kawan yg kt ig suka masak & kebetulan dorg letak sekali bahan & cara masak so mommy ikut la. Tapi ada jugak yg xlengkap ajarannya. Maka dengan itu mommy membegar sendiri!

Hasilnya alhamdulillah jadi! Meh intai resipi jom!

Ni gambar hasilnya..kene snap kat ig sebab dlm ph da buang gmbrnye..hehe

Ok jom nk ajar buat. Meh tengok meh!  
Bahan : 
1. Utk ayam - ayam, kunyit, garam, (serai, cili kering, bwg putih, halia, bwg merah,-kisar) , ketumbar, jintan putih+hitam-tumbuk. Da siap sume ni satukan dlm bekas golek2 ngn ayam & perap. 
2. Sambal penyet - cili masak 3, cili padi 1, belacan, bwg merah,bwg putih, tomato kecik 11biji, gula melaka tp mommy pakai gula putih je. Sume bland jer.Tomato besar pn boleh. 
3. Sup - bwg merah, bwg putih, halia, kentang
4 sekawan rempah. Bunga lawang,kayu mns,pelaga & ala lupa la bnda kecik itam tu. Korg pon tau kan. 

Cara masak:
1. Masak nasi putih macam biasa
2. Potong ulam spt kobis, timun, atau apa saja yg korg suka makan
3. Tempe & tahu boleh goreng guna rencah ayam td
4. Gorenga ayam yg perap td sampai garing
5. Buat sup. Tumis bwg semuanya, masuk ewmpah sekawan tgu sampai naik bau, masuk air, kentang, garam. Tunggu sampai kentang empuk. 
Siap! Senang kan! 

Meh buat weekend ni. Mahunya lepas ni makanan ni jadi siaran ulangan tiap bulan. Haha!!

En suami kata mabelos! Sedap bak ang! Alhamdulillah menjadi walaupun baru buat pertama kali. 

Hati ku girang gembira! Sapa nak buat cuba la. Mommy suka tulis kat blog sebab takut lupa resipi bila nak buat sekali lagi.mihmihmih..kantoi sudah! 

Selamat cuba semua! Bye! 

.