JellyPages.com

Thursday, March 29, 2012

Nyonya Crab


Hallo! Hallo! tengok title kat atas pon da tau kan ni nak ckp pasal makanan...slurppp..dapnye..aku rasa gambar ni da lama da..time ni ade mak, endong..ha baru tngat. sehari selepas kenduri Fiza aritu..Ni resipi mak yang ajar (anty aku kat pahang). hehe..aku mmg suke kalo bab masak ni..tapi tolong je la..

kata mak kali ni mak nak ajar aku masak ketam baba nyonya..=)
xsabo nak blaja...aku tlg kacau je n tgk gak bahan2nye..hehe..


ni aku tengah kacau ketam bagi semua ketam masak...banyak sangat kan!!! bestnye..ketam ni pak long suhaimi yg bagi. die beli kat jeti Kuala Kurau...khas tok atok katanya..memandangkan mak ade kat sini, kitorg pon soh mak masak...mak kalo bab masak memang sure dap hingga menjilat lengan..haha


gambar ni endong yg amek..aku senyum je lebey...hehe..gile lenguh kacau ke tam ni..penat kot...


inilah hasilnye...sungguh sedap & lemak sekali rasanya....memang banyak gile la ktrg mkn...tp aku mkn 3 ekor je..sebab aku alah ngan ketam..nanti muka aku gatal + naik ruam n jerawat...ngeh2..

kat bawah ni aku bg bahan2 die:

-ketam
-santan
-nenas
-daun kuchai
-garam
-otak ketam

bahan kisar:
-bawang besar
-cili api
-kunyit hidup
-halia sikit
-bawang putih sikit
-bawang merah

Cara2:
1. rebus nenas kejap & angkat
2. masuk bahan kisar
3. masuk ketam
4. masuk santan, garam, otak ketam
5. masuk kuchai


siap la! tapi kalau mak yg wat lagi dap...lemak gitu..maklum la tgan emaaakkkk!!! hehe



0 comments:

Thursday, March 29, 2012

Nyonya Crab


Hallo! Hallo! tengok title kat atas pon da tau kan ni nak ckp pasal makanan...slurppp..dapnye..aku rasa gambar ni da lama da..time ni ade mak, endong..ha baru tngat. sehari selepas kenduri Fiza aritu..Ni resipi mak yang ajar (anty aku kat pahang). hehe..aku mmg suke kalo bab masak ni..tapi tolong je la..

kata mak kali ni mak nak ajar aku masak ketam baba nyonya..=)
xsabo nak blaja...aku tlg kacau je n tgk gak bahan2nye..hehe..


ni aku tengah kacau ketam bagi semua ketam masak...banyak sangat kan!!! bestnye..ketam ni pak long suhaimi yg bagi. die beli kat jeti Kuala Kurau...khas tok atok katanya..memandangkan mak ade kat sini, kitorg pon soh mak masak...mak kalo bab masak memang sure dap hingga menjilat lengan..haha


gambar ni endong yg amek..aku senyum je lebey...hehe..gile lenguh kacau ke tam ni..penat kot...


inilah hasilnye...sungguh sedap & lemak sekali rasanya....memang banyak gile la ktrg mkn...tp aku mkn 3 ekor je..sebab aku alah ngan ketam..nanti muka aku gatal + naik ruam n jerawat...ngeh2..

kat bawah ni aku bg bahan2 die:

-ketam
-santan
-nenas
-daun kuchai
-garam
-otak ketam

bahan kisar:
-bawang besar
-cili api
-kunyit hidup
-halia sikit
-bawang putih sikit
-bawang merah

Cara2:
1. rebus nenas kejap & angkat
2. masuk bahan kisar
3. masuk ketam
4. masuk santan, garam, otak ketam
5. masuk kuchai


siap la! tapi kalau mak yg wat lagi dap...lemak gitu..maklum la tgan emaaakkkk!!! hehe



No comments:

.