Sape suka ayam penyet angkat tangan! Hehe..en suami mommy sangat la suka makan makanan ni. Sejak balik dr Sarawak & makan lalapan lebih kurang mcm ayam penyet lagi la die menggila nak makan.
Pastu dok mintak kat mommy buat la ayam penyet. Da banyak kali mintak. Tapi mommy xtau resipi nak buat. En suami kata asalkan sambal sedap je da kira lepas la tu.
Sebab en suami yg teringin sangat so mommy belajar jugak la dr mahaguru terhebat kat instagram! Ada kawan yg kt ig suka masak & kebetulan dorg letak sekali bahan & cara masak so mommy ikut la. Tapi ada jugak yg xlengkap ajarannya. Maka dengan itu mommy membegar sendiri!
Hasilnya alhamdulillah jadi! Meh intai resipi jom!
Ni gambar hasilnya..kene snap kat ig sebab dlm ph da buang gmbrnye..hehe
Ok jom nk ajar buat. Meh tengok meh!
Bahan :
1. Utk ayam - ayam, kunyit, garam, (serai, cili kering, bwg putih, halia, bwg merah,-kisar) , ketumbar, jintan putih+hitam-tumbuk. Da siap sume ni satukan dlm bekas golek2 ngn ayam & perap.
2. Sambal penyet - cili masak 3, cili padi 1, belacan, bwg merah,bwg putih, tomato kecik 11biji, gula melaka tp mommy pakai gula putih je. Sume bland jer.Tomato besar pn boleh.
3. Sup - bwg merah, bwg putih, halia, kentang
4 sekawan rempah. Bunga lawang,kayu mns,pelaga & ala lupa la bnda kecik itam tu. Korg pon tau kan.
Cara masak:
1. Masak nasi putih macam biasa
2. Potong ulam spt kobis, timun, atau apa saja yg korg suka makan
3. Tempe & tahu boleh goreng guna rencah ayam td
4. Gorenga ayam yg perap td sampai garing
5. Buat sup. Tumis bwg semuanya, masuk ewmpah sekawan tgu sampai naik bau, masuk air, kentang, garam. Tunggu sampai kentang empuk.
Siap! Senang kan!
Meh buat weekend ni. Mahunya lepas ni makanan ni jadi siaran ulangan tiap bulan. Haha!!
En suami kata mabelos! Sedap bak ang! Alhamdulillah menjadi walaupun baru buat pertama kali.
Hati ku girang gembira! Sapa nak buat cuba la. Mommy suka tulis kat blog sebab takut lupa resipi bila nak buat sekali lagi.mihmihmih..kantoi sudah!
Selamat cuba semua! Bye!
0 comments:
Post a Comment