Mari sini mau share bahan dia :
- ayam, cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, halba, serai, air asam jawa, gula, garam, santan
Cara buat :
- basuh ayam kasi besih
- masukkan bahan kisar (bwg merah, bwg putih, halba, halia & cili - kasi rebus dan tos ok)
- ambik kuali kasi masuk ayam, barang kisar sama itu serai
- masuk santan kasi gaul
- masuk air asam jawa, garam dan gula
- ratakan dan tunggu sampai kering
- rasa la ikut lidah korang dan beggar sana sini yang rasa kurang yer...
Siap dah!!!
Sonang kan cara aku masak..xyah susah..sebenarnya tadala ssh sgt masak ni...cuma kene mencuba bila da cuba rasa excited pulak kan..hehe
Ni aku kasi share gambar aku masak tadi tapi tadala lawa mana pon..aku ni xpndai amek gambar main ikut dan je...huhu
Saat sume bahan dah dicampur dan digauli hanya menunggu untuk kering sahaja.tapi jangan la korang tunggu sampai kering sangat..dah nama ayam percik mestila kene ade kuah sikit kn..so tinggal la kuah tu..
Pastu ayam tu korang angkat dan bakar la...ikut suka hati la nak pakai alat pemanggang ke magic kuali ke...asalkan grill..
Macam aku ni xda benda mahal sume tu so aku bakar atas kuali leper atas dapur gas!! Ha behasil jugak kan..hehe..
Inilah hasilnya..kuah tadi korang tuangkan lah ats ayam yg da bakar tu..aku lupa nak tuang kuah gambar ni.. Da xsabo nak makan tadi...lapaq sesangat..
Rasa die ok la..mengancam gituw!! So ape lagi..cuba la ye korang tu.. Selamat mencuba!!
Xoxo
*Kak ejal*
0 comments:
Post a Comment