Before tu nak buat sesi meluah perasaan sat na...umah aku kene catu air da nak dekat sebulan da..tapi 2 ari ade then 2 ari xda pulak. Masalahnya aku ni bukan ada tempat tadah air...nak. Elii..rasa nanti wat semak umah xtau nak simpan kat mana tapi benda tu penting di saat tada air kan..hahaha
So nak masak pon aku kene mencatu air jgk la...basuh pinggan tu mmg kene bajet la gune air xkan nak bio belonggok kan..da la aku jenis mandikan si Nuh kat sink..so agak payah la kalo aku xbesihkan sink tu secepat kilat..
Kalo ikut perasaan aku ni mmg mls nak masak pasai tadak air kan..pastu air yg aku tahan pon da limit je..mana laki aku nak mandi g keje sok..ktrg nak membuang lagi..nak solat lagi..tu sume kene amek kira..cadang cm nak mkn lua...piker balik bazir je..tah besih ke kedai masak..Tah2 depa pon catu air jgk kan..haha.baik msk sdri kita tau kita basuh cmne..
Request dari en suami nak ayam blackpaper..aku ngat wat cm bese rupanya ni lain kit..die mmg suke rupanya kalau ayam jenis cmni..hehe..meh aku ajar hampa naa...
Aku share gambar dulu yer..
Masa goreng ayam tadi
Bahan :
- ayam, minyak, lada hitam, butter, sos cili, sos tiram, kicap, gula, garam , tepung jagung & telur & air
Cara masak :
- besihkan ayam elok2
- pecahkan telur & tabur garam kit
- amek tepung jagung letak dlm piggan
- ayam tadi gaul dengan telur dulu pastu gaul dengan tepung jagung / tepung gandum pn boleh
- goreng dalam minyak panas sampai garing & angkat
Cara buat sos:
- panaskan butter, masuk lada hitam ikut tekak hampa naa
- masuk air & kacau
- masuk sos cili, kicap, sos tiram, garam & gula cukup rasa
- bancuh tepung jagung dengan air dulu pastu masuk dalam sos tadi
- sentiasa kacau sampai die pekat..
Siap!!
Sos tadi sira atas ayam goreng..makan ngan nasi panas yg lembik2 kit..dap wooo...cm sizzening..haha betoi ke eja...
Korang try naaa...good luck!
Xoxo
*kak ejal*
0 comments:
Post a Comment