JellyPages.com

Wednesday, April 9, 2014

Jempot rangup


Salam semua..memasak dengan mudahnya...ape lagi bial poyot da lapor maka terjadilah kuih yg tangkap muat aku tau kan..hehe..

Mahu kongsi kuih tradisi org kamput Malaysia kite..jemput2.. Sesuai makan time pagi n otg n mlm kan..pada akua sal wat jemput ni kira ok je..asalkan kenyang kan..hehe

Senang je nak wat die..yg xreti masak pon bolehw at n kompem sodap yo...

Bahan: tepung gandum, ikan bilis, cili padi, bawang besar, telor, kentang, air, garam

Cara buat:
- potong cili padi dan bawang besar dadu
- masuk barang tadi dalam bekas
- masuk tepung dan parut kentang, masuk ikan bilis, telor, garam dan air juga bawangd an ciki tadi
- gaulkan sampai cair2 kit macam gambar kat bawah ni..


- pastu tenggek kuali dan panaskan minyak
- goreng doh kuih tadi ikut size korang suka..aku ni guna sudu je size jemput aku..


Tunggu sampai da kuning tu blh angkat da..


Inilah jempot yang sedap dan rangup..jempot makan dan jangan lupa cuba!!!

Bye..
Xoxo
*Kak Ejal*


0 comments:

Wednesday, April 9, 2014

Jempot rangup


Salam semua..memasak dengan mudahnya...ape lagi bial poyot da lapor maka terjadilah kuih yg tangkap muat aku tau kan..hehe..

Mahu kongsi kuih tradisi org kamput Malaysia kite..jemput2.. Sesuai makan time pagi n otg n mlm kan..pada akua sal wat jemput ni kira ok je..asalkan kenyang kan..hehe

Senang je nak wat die..yg xreti masak pon bolehw at n kompem sodap yo...

Bahan: tepung gandum, ikan bilis, cili padi, bawang besar, telor, kentang, air, garam

Cara buat:
- potong cili padi dan bawang besar dadu
- masuk barang tadi dalam bekas
- masuk tepung dan parut kentang, masuk ikan bilis, telor, garam dan air juga bawangd an ciki tadi
- gaulkan sampai cair2 kit macam gambar kat bawah ni..


- pastu tenggek kuali dan panaskan minyak
- goreng doh kuih tadi ikut size korang suka..aku ni guna sudu je size jemput aku..


Tunggu sampai da kuning tu blh angkat da..


Inilah jempot yang sedap dan rangup..jempot makan dan jangan lupa cuba!!!

Bye..
Xoxo
*Kak Ejal*


No comments:

.